Cuberdonpralines

2
678
Cuberdonpralines

Maak van een bestaand streekspecialiteit een nieuw product. Ik had mezelf deze uitdaging gesteld. Afgelopen weekend was ik naar Gent geweest (België). Daar zijn de cuberdons of Gentse neuzen bekend. De paarse kegeltjes worden door heel wat kraampjeshouders aangeboden in het centrum.
Ik heb een zakje cuberdons gekocht en daar heb ik vandaag pralines van gemaakt. Cuberdons hebben een zoete framboosachtige smaak. Dus zag ik in bittere, pure chocolade de perfecte combi. Ik heb ook nog gezocht naar een krokante aanvulling en dat is nougatine geworden die ik over de pralines strooi. Wat wel belangrijk is bij dit recept is het temperen van chocolade. Door de chocolade tot een bepaalde temperatuur op te warmen, daarna af te laten koelen en terug op te warmen tot een bepaalde temperatuur, blijven de vetkristallen in de cacaoboter stabiel. De chocolade die je daarna in een andere vorm giet, zal bij stolling glanzen en lekker krokant zijn. Doe je dat niet, dan krijg je een doffe chocoladekleur en zachte chocolade. Heb je nog nooit chocolade getemperd? Geen probleem, ik zal je stap-voor-stap uitleggen hoe je de chocolade tempert au bain-marie én zo de bekende cuberdons omvormt tot bijzondere chocoladepralines!

Porties: 6 Cuberdonpralines
Bereidingstijd: 25 minuten

Wat heb je nodig?

 • 6 cuberdons
 • 100 g bittere, pure chocolade in kleine stukken of chocolade callets (minimaal 65% cacao)
 • Handvol nougatine

Cuberdon pralines

Let’s cook!

 1. Verwarm een pannetje met water op laag vuur. Zet er een kommetje op met daarin drie kwart van de chocolade.
 2. Roer nu met een pannenlikker door de chocolade. Waarom een pannenlikker? Omdat je zo ook de chocolade die aan de randen kleeft mee kunt mengen.
  Vergeet niet dat je een portie geduld nodig hebt bij het smelten van de chocolade. Als het pannetje te snel opwarmt verbrandt de chocolade. Blijf roeren tot de chocolade volledig gesmolten is en een temperatuur heeft van 45 graden Celsius. Heb je geen thermometer? Dan kan je proberen om het zonder te doen zoals in de post over robots van chocolade.
  Cuberdon pralines
 3. Wanneer de chocolade de temperatuur bereikt heeft, haal je het pannetje van het vuur en voeg je er de rest van de chocolade bij. Blijf goed roeren. De chocolade zal nu afkoelen. Zorg dat je een temperatuur van 28 graden Celsius bereikt.
 4. Verwarm nu opnieuw de chocolade op laag vuur tot een temperatuur van 32 graden Celsius.
 5. Prik een cuberdon op een brede prikker of een dessertvorkje. Doop de cuberdon in de chocolade tot de zijkanten volledig bedekt zijn. Laat de onderkant vrij.
  Cuberdon pralines
 6. Strooi er nu de nougatine over.
 7. Haal de cuberdon voorzichtig van de prikker of vork en leg op een bord.
 8. Wanneer de chocolade gestold is zijn je cuberdonpralines klaar!

Cuberdon pralines


Cuberdon pralines

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.