Chocobots

1
553
Robots in chocolade

Binnenkort komen mijn nichtjes op bezoek. Want ja, ook hier zal Sinterklaas even halt houden. Dan vind ik het altijd wel leuk om de tafel mooi te versieren en er wat lekkers op te zetten zoals chocolade in leuke vormpjes. Of die jonge dames van chocolade houden? Retorische vraag! We praten hier over genen die generaties lang zijn doorgegeven in onze familie.
Ik heb nog leuke siliconenvormpjes liggen van robots. Ja, dat vinden ze vast geweldig. Ik heb deze siliconenvormpjes enkele maanden geleden gevonden bij de Action, voor slechts enkele euro’s. Maar je vindt ze ook in heel wat andere winkels. Kijk vooral naar vormpjes in flexibel materiaal, want zo krijg je de chocolade er het makkelijkste uit.
In onderstaand recept leg ik je stap-voor-stap uit hoe je de chocolade kunt temperen zonder thermometer. Heb je er wel een? Bekijk dan de post over cuberdonpralines waar ik meer informatie geef over het temperen van chocolade au bain-marie mét een thermometer.
Het temperen van chocolade doe je om chocolade in een nieuwe vorm te gieten en ervoor te zorgen dat de chocolade glanst en krokant is. Bij temperen verwarm je de chocolade tot een bepaalde temperatuur, laat je het afkoelen en warm je die terug op. Dat is anders dan bij smelten; waar je enkel de chocolade opwarmt tot een hoge temperatuur.

Porties: 12 robots
Bereidingstijd: 20 minuten

Wat heb je nodig?

  • 50 g melkchocolade of pure, donkere chocolade callets of chocolade in fijne stukjes gehakt
  • Optioneel: hazelnoten, nougatine, rozijnen, andere

Let’s cook!

  1. Giet de chocolade in een kom en zet deze 20 seconden in de magnetron/microgolfoven op 800/1000 Watt. De chocolade zal een beetje smelten.
  2. Haal de kom uit de magnetron/microgolfoven. Je zal merken dat er wat chocolade gesmolten is, maar lang niet alles. En dat is de bedoeling. Meng alles goed met een pannenlikker. Waarom een pannenlikker? Omdat je zo ook de chocolade mee kunt mengen die aan de randen kleeft.
  3. Herhaal de voorgaande stappen tot de chocolade volledig gesmolten is.
  4. Optioneel: voeg nu een beetje hazelnoten, nougatine of rozijnen toe aan de chocolade.
  5. Leg nu de siliconenvorm op een vlakke werkblad. Giet er de chocolade in.
  6. Zet nu een paletmes of een plat mes in een scherpe hoek op de siliconenvorm en trek voorzichtig naar je toe. Zo verdeel je de chocolade gelijk over alle vormpjes en zorg je dat je robotchocolaatjes een vlakke onderkant hebben.
  7. Leg de siliconenvorm nu op een vlakke ondergrond en op een koele plaats. De chocolade zal stollen.
  8. Haal de chocolade voorzichtig uit de siliconenvorm en presenteer ze op een leuk schaaltje.

Robots van chocolade

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.