Ja, deze dag bestaat dus echt. Althans sinds kort.
De Vlaamse tv-kok, Jeroen Meus, riep enkele weken geleden alle kijkers op van zijn kookprogramma Dagelijkse kost om te stemmen op zijn of haar favoriete Belgische klassieker. 14.331 kijkers hebben gestemd en stoofvlees-friet kwam overduidelijk als winnaar uit de bus. Op de tweede plaats staat witloof met hesp in de oven gevolgd door steak-friet met sla en bearnaisesaus .

Stoofvlees-friet is een geweldig Vlaams gerecht, en ook de nummer 2 is mijn goesting wel! Maar zelf zou ik als Vlaamse Klassieker toch kiezen voor worst met rode kool. En wat ik nog niet in Dagelijkse kost heb gemaakt, maar zeker op mijn wenslijstje staat, zijn varkenspootjes.
Jeroen Meus

De tv-kok heeft zondag 1 maart uitgeroepen tot Nationale stoofvlees-frietdag en vraagt iedereen om op die dag het gerecht klaar te maken.

Het recept stoofvlees-friet

Wil je ook graag op 1 maart de Belgische klassieker stoofvlees-friet klaarmaken? Ik post op vrijdag 27 februari het boodschappenlijstje voor dit gerecht. Op zondag 1 maart post ik het volledige stap-voor-stap-recept op deze blog.

Benieuwd naar de volledig top drie?

  1. Stoofvlees-friet
  2. Witloof met hesp in de oven
  3. Steak-friet met sla en bearnaisesaus
  4. Vol-au-vent
  5. Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
  6. Asperges op z’n Vlaams
  7. Konijn met pruimen
  8. Kalfstong in madeirasaus
  9. Zeetong ‘à la meunière’
  10. Steak tartaar