Beleef een olijfolie experience in Umbrië

3
710
Vrouw die olijfolie uitgiet

Ik ging langs bij Casa Astrid voor A taste of Assisi in Umbrië.  Het werd een bijzondere culinaire reis over je droom achterna gaan als olijfolieboer, wereldse olijfolie proeven met een sommelier, koken met olijfolie en zelfs een olijfboom adopteren en planten.  Lees ook hoe jij deze reis zelf kunt beleven. 

Van IT-topman tot olijfolieboer

Gentenaar Jean-Luc Decroo verkocht jaren geleden zijn IT-bedrijf. Niet om een blinkende auto te kopen met ronkende motor, wel een mooi landgoed tussen de groene heuvels van het rustige Assisi in Umbrië. Het landgoed krijgt de naam Casa Astrid, dat vernoemd is naar zijn vrouw.

Toen de dorpelingen hem vertelden dat er vroeger op zijn
domein uitstekende olijfolie werd geproduceerd, ging hij zich scholen in New York om alles te leren over olijfolie.  
Nu tien jaar later en met 1750 olijfbomen op het domein van
Casa Astrid maakt hij premium olijfolie. Hij wint er goud mee in Italië en New York en zilver in Japan.
olijfolie
“Ik kende niet eens het verschil tussen een bananenboom en een olijfboom. Ik heb veel advies gevraagd bij de juiste mensen want je kan het niet alleen”, vertelt Jean-Luc.  

Een knappe prestatie hoe je met volharding en de juiste keuzes je droom waar kunt maken. 
Naast het produceren van olijfolie is Jean-Luc ook begonnen met het organiseren van culinaire reizen A Taste of Assisi.   Lees meer onderin de pagina.

Olijfolietasting met een expert

Ik maakte kennis met olijfoliesommelier Angela Canale. Een grote naam in de olijfoliewereld.
Deze Italiaanse experte slurpt een bodempje gouden vloeistof en spuugt daarna woorden uit over hoe het smaakt, hoe het  is geproduceerd en waar het vandaan komt.  Je kan duidelijk heel wat informatie halen met proeven alleen.

De kleur van olijfolie is niet relevant, daarom krijg je blauwe testglaasjes.
Wat is dan wel belangrijk om goede olijfolie te herkennen en hoe doe je dat?

Volg daarvoor deze drie belangrijke stappen:

 1. Kijk naar de datum wanneer de olijfolie is gebotteld:
Hoe langer je olijfolie bewaart, hoe meer de smaak zal afzwakken.

2.  Ruik aan de olijfolie
Ruikt het naar gras en groene olijven of eerder naar rot fruit?

3. Proef de olijfolie
Goede olijfolie is een beetje scherp en prikkelt achter in je keel door de aanwezigheid van polyfenolen. Polyfenolen zijn plantaardige verbindingen die tal van gezondheidsvoordelen leveren.

Wil je professioneel olijfolie proeven? Lees dan dit artikel met het filmpje erbij om je op weg te helpen.

Olijven plukken en olijfolie produceren

Umbrië draagt slechts 2 procent bij aan de totale olijfolieproductie in Italië en kaapt de meeste prijzen weg. Experts vinden de Umbrische olijfolie tot een premium groep behoren. De meest gebruikte olijven zijn Moraiolo, Agogia, Leccino, Frantoio en Raggiola.


Hoe smaakt de typische Umbrische olijfolie?
Je kan er aroma’s van artisjok en groene tomaten aan koppelen. Het zijn vaak ook stevige, pittige en peperige olijfoliën. 
Voor de productie van de olijfolie van Casa Astrid wordt 70% Moraiolo, 15% Leccino en 15% Frantoio olijven gebruikt. 
Jean-Luc plukt de olijven met de hand omdat dit ook bijdraagt aan de uiteindelijke kwaliteit.
Daarna brengt hij de olijfolie naar een olijfoliepers in de buurt. Het is leuk om te zien hoe locals daar met hun kratje olijven staan te wachten om hun eigen olijfolie te laten persen. Het heeft daarom iets weg van een wasserette.

De hele productie geeft Jean-Luc dus uit. Het belangrijkste is dat er zo min mogelijk zuurstof aan te pas komt. Dat is ook een belangrijke factor om een premium olijfolie te kunnen produceren.
Na enkele uren is de olijfolie helemaal geperst en kan het bottelen beginnen. 

Olijfolie gebruik je het beste zo snel mogelijk, na twee jaar is de kwaliteit al een stuk minder en neem je beter afscheid van je fles.
Klik hier om het hele proces van vrucht tot flesje te bekijken. 

Proeven van bijzondere gerechten met olijfolie

De stoere topchef Matteo Bini uit Assisi won in 2016 een culinaire prijs met zijn olijfolie-ijs, olijven en witte chocolade. En ik mocht het dessert proeven: Ik heb al vaker olijfolie-ijs op, maar Matteo zijn versie is knap.
Het olijfolie-ijs is net intens genoeg om de smaak van olijfolie eruit te halen. Daarbij komt een crumble van griesmeel en amandelmeel. Witte chocolade ganache, en witte plakken chocolade met zwarte olijven. De blokjes ananas zijn er lekker fris bij.

Chef Matteo Bini runt ook een van de beste restaurants in Assisi La Piazzetta delle erbe. Het is een aanrader om daar een tafel te boeken en om op die manier de smaken van Assisi te ontdekken. 


Binnenkort komt een olijfolie-ijsrecept op South & Pepper zodat je thuis ook aan de slag kan. Het is een idee hoe je olijfolie veelzijdig in de keuken kan gebruiken.

Adopteer een olijfboom en plant een nieuwe

Olijfboom in de zonOp het prachtige domein van Casa Astrid kan je een olijfboom adopteren. De boom krijgt jouw naamplaatje en er wordt een nieuwe generatie olijfboom geplant. Drie jaar lang krijg je een liter olijfolie toegestuurd en je krijgt regelmatig een foto via Whatsapp doorgestuurd hoe het met je boom is. 
Houten plaatje met een naam opIk heb ook een boom geadopteerd voor Elly,  die veel voor me heeft betekend. Het uitzoeken van een boom en dan ook een nieuwe planten is best een emotioneel en bijzonder moment.

Het lijkt misschien banaal, maar dat is het niet. Op een of andere manier voel je je verbonden met het hele gebeuren. Wat mijn redenen waren om Elly te bedanken lees je hier in een persoonlijk verhaal. 

""Tijdens mijn reis A Taste of Assisi voelde ik sterk hoe het produceren van olijfolie meer is dan alleen maar het persen van gouden vloeistof uit een vrucht. Het is een levensstijl waar je weer dicht bij de natuur staat en dicht bij de lokale bevolking. En dat maakt het bijzonder."
Sarah Puozzo
Culinair journalist

A Taste of Assisi boeken

Op de website van Casa Astrid vind je binnenkort meer informatie over A Taste of Assisi. Je wordt ondergedompeld in olijfolie experience zoals je in dit artikel kunt lezen, maar dat is maar een deeltje.


Tijdens de reis maak je ook kennis met de topgastronomie van Assisi en de rijkelijke cultuur en geschiedenis  van de stad. 
Met mijn Venetiaans paspoort kan ik je deze reis aanbevelen omdat het leerrijk is, tot in de puntjes georganiseerd en authentiek. 

Neem eventueel contact op met Jean-Luc via het contactformulier op de website om vragen te stellen. 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.