Home Leer koken als een Italiaan Ambachtelijk bakken bij Patisserie Lints

Ambachtelijk bakken bij Patisserie Lints

3
572
Bakkerij Lints Antwerpen

Bij Patisserie Lints staan ze graag in de rij voor pistoletjes, een kunstig taartje of verse koffiekoeken. Bakker Eddy houdt de naam van zijn patisserie al meer dan 20 jaar hoog, ondanks de grote concurrentie in Antwerpen. Maar wat maakt zijn patisserie dan zo bijzonder? Eddy nodigt me uit om samen met hem wat te bakken. Ik heb er onwijs veel zin in!
Bakkerij Lints in Antwerpen interview South & Pepper

Op hakken naar Vleminckveld 68

Een parkeerplaats vinden in Antwerpen is een ramp, dus parkeer ik me maar in de dichtsbijzijnde parkeergarage.”Had ik maar geen hakken aangedaan!”, mompel ik al vloekend tegen mezelf terwijl ik naar de patisserie toe snel.
Ik kom al stuntelend aan bij Vleminckveld nummer 68. Ze zijn het pand aan het verbouwen waardoor de ingang niet meteen opvalt. Eenmaal binnen zie ik pas hoe groot het is. Aan de rechterkant vind je een riante toog en etalages met alle Lints-creaties, links zie je een groot aanbod aan zoete delicatessen. Achterin is er een bar met enkele tafeltjes waar je lekker kunt ontbijten, lunchen of een koffie met een pateeke (voor de Nederlanders: een gebakje) kunt benuttigen.
Bakkerij Lints in Antwerpen interview South & Pepper

Het is vrijdagmorgen en er is al een gezellige drukte. Gelukkig hoef ik niet aan te schuiven, want daar komt Eddy al aan om me mee te nemen achter in zijn patisserie. That’s where all the magic happens!

Klaar om te bakken

“Vind je het goed om samen dessertkoekjes en koffiekoeken te maken?”, vraagt Eddy. Jazeker, daar heb wel zin in!
Hij begint met het maken van een gerezen bladerdeeg, wat dient als basis voor de koffiekoeken. En zoals de meeste vakmensen laat hij het er allemaal heel makkelijk uitzien. Piece of cake. Toch weet ik beter want ik heb al enkele keren thuis gerezen bladerdeeg gemaakt, en dat ging soms mis.
Eddy doet echt zijn best om me alles stap voor stap uit te leggen. Hij begint met de ingrediënten. Dat gaat snel, alles gaat gewoon in één kom.
Misvatting één: ik dacht dus dat je de ingrediënten in een bepaalde volgorde moest toevoegen? Zo wordt het vaak in een recept aangegeven. Dat is dus duidelijk niet nodig. “Gebruik je ook toerboter (dat is boter met een hoog smeltpunt, en zich daardoor niet vermengt met het deeg)”, vraag ik aan Eddy? Dit had ik namelijk ergens gelezen. “Hoeft niet, wij gebruiken gewone boter”, zegt hij. Zoefff, daar wordt misvatting twee van tafel geveegd.
En al snel volgt de derde misvatting: bloem hoef je namelijk alleen maar te zeven als het al een tijdje in je voorraadkast staat, anders is het overbodig.
We gaan verder met het recept, dat kan je hier bekijken.
Recept koffiekoeken bakkerij Lints in Antwerpen

Wanneer de koffiekoeken staan te rijzen, begint Eddy met de dessertkoekjes. Dit keer ziet dit er niet alleen makkelijk uit, het is het ook!
Eddy begint weer met de ingrediënten. “Er gaat best veel poedersuiker bij!”, merk ik op. Hij kijkt me lachend aan en zegt dat het helemaal niet zoveel is. Tja, dat zijn dan vast die verborgen massa’s suiker in koekjes. Eddy werkt de dessertkoekjes af, terwijl ik er met mijn fototoestel al watertandend naast sta. Daarna gaan ze de oven in. Je kan hier het recept stap voor stap volgen.
Bakkerij Lints in Antwerpen interview South & Pepper
Als laatste wordt het gerezen bladerdeeg nog gesneden en voegt Eddy er nog banketbakkersroom en chocoladestaafjes aan toe. Ook deze partij wordt de oven ingeschoven. Fijn om te zien hoe alles nog ambachtelijk wordt gemaakt!

Een goede naam en producten

Nu zou je denken dat Eddy met zijn achternaam Lints heet. Maar niets is minder waar. Lints is zijn ‘artiestennaam’. Hij werkte namelijk vroeger in Brussel bij bakkerij Lints, wat ook niet de echte naam van deze bakker was. Toen de Brusselse bakkerij ermee stopte heeft Eddy gevraagd of hij de naam Lints mocht overnemen. Dat vonden ze goed. Eddy was hier blij mee. Want met zijn echte achternaam ‘Van Tittelboom’, tja,…daar verkoop je geen taartjes als zoete broodjes over de toonbank mee.
Al jarenlang is de patisserie een groot succes, en daar heeft niet enkel de naam iets mee te maken. Het bewijst ook de kwaliteit van Eddy’s ambachtelijke producten. Dit is de bakkersvereniging ook niet ontgaan, want ze zagen in Eddy de ambassadeur voor 2015 van Antwerpen koekenstad.

Bakkerij Lints in Antwerpen interview South & Pepper

Zelf proeven?

Wil je graag zelf eens een lekkere Lints-creatie proeven? Bekijk hier meer informatie. Ben je met de auto en sta je in een parkeergarage? Vergeet dan niet om even makkelijke schoenen aan te trekken ;-)!

Bakkerij Lints in Antwerpen interview South & Pepper

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.