6 tips: zo stel je zelf een menu samen

2
696

Ik vind het bedenken en het schrijven van een recept of een menu bijna even leuk als het koken zelf. Heerlijk om uitgedaagd te worden en iets nieuw te creëren. Makkelijk is het in het niet, maar je leert stiekem zoveel bij. Wil je ook graag een poging wagen? Dan kunnen onderstaande tips je er vast bij helpen om er een succes van te maken!

1. Kies een thema

Probeer je menu aan een thema op te hangen. Wat dacht je van een menu met enkel seizoensproducten of op basis van bepaalde kleurtinten? Je kan hier je creativiteit op loslaten.

2. Gebruik goede, verse ingrediënten

Zorg voor goede, verse ingrediënten. Dat proef je niet alleen, maar zorgt er ook voor dat je veel minder werk hebt als kok. De smaken van goede ingrediënten hebben vaak weinig opsmuk nodig, waardoor het veel makkelijker is om een gerecht tot een succes te maken. Ga er ook niet vanuit dat dure merken gelijk staan aan betere smaak. Soms gaat dit echt wel op, maar soms betaal je gewoon meer de merknaam en het imago dan de kwaliteit van het product. Probeer gewoon verschillende merken en producten en hou bij (bijvoorbeeld in een schriftje) welke producten volgens jou de beste keuzes zijn.

3. Varieer in bereidingswijze

Varieer in bereidingswijze zoals stomen, braden, roken, grillen en noem maar op. Durf ook eens een ingrediënt op een nieuwe manier te bereiden. Probeer enkele weken of dagen vooraf en en wie weet kom je zo op verrassende gerechten.

4. Wissel koud en warm af

Wissel warme en koude maaltijden in je menu af. Een koud voorgerecht zoals een caprese salade en een warm dessert zoals een heerlijke moelleux au chocolat zijn een prima combinatie.

5. Verwerk een verrassing

Probeer een verrassend element in je menu te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een bijzonder ingrediënt, of een unieke bereidingswijze. Laat je informeren en inspireren bij delicatessenzaken of andere speciaalzaken. Een culinaire beurs bezoeken is ook altijd een goed idee om nieuwe ideeën op te doen.

6. Plannen is de boodschap

Heb je je eigen menu samegesteld? To, want dan ben je al halfweg! Plannen is hier erg belangrijk om jouw menu tot een succes te laten maken. Iedereen kent wel de stress die opkomt wanneer je voor een (grote) groep moet koken. Daar heb ik zelf ook soms moeite mee. De oplossing is dan om een goede planning te maken en alles voor te bereiden of klaar te maken wat je de dag voordien al kan doen. Het is zo cliché, maar een goede voorbereiding is de helft van het werk!

 

Het South & Pepper kerstmenu

Speciaal voor kerst heb ik een menu samengesteld met vier gangen. Ontdek hier de recepten voor:

Risotto met radicchop, mascarpone en worst het antipasti borrelbordje
– de risotto met radicchio als voorgerecht
– de kwartels met sinaasappelsaus, polentafrietjes en venkel als      
  hoofdgerecht
– de semifreddo tiramisù

 

5 tips over het perfecte wijnglas

Het perfecte wijnglas

Heb je lekkere wijn gekozen om te serveren bij je maaltijden? Maar wil je graag tips over het kiezen van het juistje glas bij de juiste wijn?
Lees dan ook de post over het perfecte wijnglas!

 

 

Foto bovenaan de post: Pixabay

2 REACTIES

  1. Bedankt voor de nuttige tips! Ik had er zelf eigenlijk nooit aan gedacht om een rode draad in een menu te steken (alhoewel het eigenlijk wel logisch is nu ik erover nadenk :D).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.