6 tips voor het maken van verse eierpasta

0
801
Zelf eierpasta maken

Wat leuk dat je dit artikel hebt aangeklikt. Het geeft aan dat je graag zelf in de keuken aan de slag wil om die lekkere, verse pasta te maken. Je hebt er vast al iets over gehoord, of over gelezen, maar misschien ben je nog een beetje in het duister aan het tasten hoe je nu precies moet beginnen. Dan hoop ik dat mijn volgende tips jou verder kunnen helpen!

1. Welke bloem moet ik gebruiken?

Wanneer je eierpasta maakt, is het goed om bloem te gebruiken met veel gluten. De gluten zorgen voor een elastische deeg. Dat kan bijvoorbeeld 100 % bloem type ’00’ zijn, of een mengeling van 50 % bloem type ’00’ met 50 % durumtarwe, of rimacinatabloem.  Het hangt ervan af wat je klaar wilt maken (gewone pasta of gevulde), soms hangt het van je persoonlijke smaak af (neem als voorbeeld het noorden en het zuiden van Italië, of een dorp een paar kilometer verder: iedereen heeft zijn of haar persoonlijke voorkeur). Dus probeer het gewoon uit. Zelf gebruik ik voor gewone pasta (tagliatelle of pappardelle) bloem type ’00’ en voor gevulde pasta (denk aan ravioli) durumtarwe.

2. Hoelang moet ik pastadeeg kneden?

Het vergt even wat kracht en tijd om het pastadeeg goed te ‘kneden’ (eigenlijk is het meer platduwen met je handen). Het beste is om het deeg te kneden op een ruw werkvlak zoals een houten plank. Het deeg moet je zolang bewerken totdat het een mooie, elastische en soepele deeg wordt. Dat bekent dus ongeveer 5 tot 10  minuten goed kneden. Doe je dat niet, dan zal je merken dat het deeg bij het uitrollen niet goed samenhangt en dat er gaten kunnen ontstaan.

3. Moet ik een pastamachine aanschaffen?

Dat kan, maar het is geen must. Vroeger hadden de ‘Italiaanse nonne’ ook geen pastamachine. Je kan een deegroller gebruiken of een deegstok om de pasta uit te rollen. Voor het snijden van pastalinten, kan je gewoon het deeg eerst goed bestuiven met bloem, daarna oprollen en daarna snijden in de gewenste dikte. Hussel de pastalinten met wat bloem en klaar.
Wil je toch liever een pastamachine gebruiken? Laat je dan informeren in een kookwinkel. Kies vooral voor een robuust aparaat, want er is wat kracht nodig om het pastadeeg uit te rollen. Wanneer je het pastadeeg uitrolt, begin je altijd bij de stand met de wijdste opening en ga je zo per stand lager tot de gewenste dikte.

4. Mijn pastalinten zijn niet perfect, wat nu?

Maak je daar absoluut geen zorgen over. Spiegel jouw pastalinten niet met de gedroogde pastalinten die je in de winkel koopt. Daar hebben ze perfect afgestelde machines om de pasta te snijden. De kleine imperfecties die je hebt bij het zelf maken van pasta wordt net geapprecieerd. Het ziet er ambachtelijk uit en dat heeft zijn charmes!

5. Ik heb pastadeeg over, moet ik het weggooien?

Het resterende deeg weggooien na zoveel werk, zou echt zonde zijn. Je kan het deeg uitrollen en in de gewenste pastalinten snijden. Daarna hussel je de pasta met wat bloem en draai je het in een nestje. Laat even een kwartiertje drogen en vries ze in. Stapel ze niet meteen op elkaar, maar vries ze voor alle zekerheid naast elkaar in. Eenmaal hard, kan je ze perfect stapelen en in een passend bakje bewaren in de vriezer. Reken ongeveer 100 g verse pasta per persoon. Daar kan je rekening mee houden bij het invriezen. Wanneer je pasta nodig hebt, haal je het bakje uit de vriezer en voeg je de pasta toe aan ruim kokend water. Eerst de pasta ontdooien hoeft niet.

6. Welke eieren moet ik gebruiken?

Het is belangrijk dat je altijd verse eieren gebruikt en liefst van formaat large of extra large. Het zijn vooral de eiwitten die veel water bevatten en zorgen voor voldoende vocht bij het maken van pasta. Eierdooiers maken het deeg geler en iets steviger. Misschien moet je nog wat water toevoegen aan je deeg of misschien is het voldoende zo. Iedere pastadeeg is weer anders. Door vaak pasta te maken leer je goed deeg te herkennen.

Wil je ook graag het recept voor het maken van verse eierpasta? Klik dan hier en leer het stap voor stap!

Ontdek nog meer tips & tricks over pasta

Ben je op zoek naar ]informatie over het koken en serveren van pasta? Misschien vind je deze eerdere posts ook wel interessant:

5 don’ts van pasta koken
3 don’ts voor het serveren van pasta

Op zoek naar pastarecepten?

Klik hier en ontdek lekkere pastarecepten. Vervang de ongekookte gedroogde pasta in de ingrediëntenlijst door ongekookte verse pasta. De verhouding is ongeveer als volgt: 80 g gedroogde pasta =100 g verse pasta.

Ik wens je veel plezier met het kokkerellen :) ! Heb je nog vragen over het maken van pasta? Stel dan je vraag dan onder dit artikel.

Ciao, Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.