Home Food talk 5 topvrouwen in de kijker

5 topvrouwen in de kijker

0
473
Helena rizzo

Op zondag 8 maart vieren we internationale vrouwendag. We herdenken dan wat vrouwen al allemaal hebben bereikt, denk bijvoorbeeld aan gelijke rechten. Maar ook op culinair vlak hebben ze hun sporen achtergelaten. Ik heb een selectie gemaakt van vijf vrouwen die een mooie foodgerelateerde prestatie of een goede uitvinding op hun palmares hebben staan!

1. Helena Rizzo – beste vrouwelijke chef ter wereld

Helena-RizzoHelena Rizza keerde de modellenwereld de rug toe en stortte zich op haar passie voor gastronomie. Ze leerde de kneepjes van het vak bij onder andere El Celler de Can Roca in Girona, dat ooit uitgeroepen werd als tweede beste restaurant van de wereld. In 2006 opende ze samen met haar man het restaurant Mani in São Paulo. In 2014 werd Helena uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef.

2. Barbe-Nicole Ponsardin – weduwe met zakelijk talent

Madame Clicquot PonsardinDe welgestelde Barbe-Nicole Ponsardin trouwde met François Clicquot die handelde in textiel en wijn. François had geen al te beste gezondheid en stierf op jonge leeftijd. De weduwe bleef alleen achter met haar dochtertje. Ze besloot niet bij de pakken te blijven zitten en nam het champagnebedrijf over. Zakelijk talent had ze zeker, want nu meer dan tweehonderd jaar later staat het champagnemerk Veuve Clicquot nog steeds hoog aangeschreven.

3. Melitta Bentz – uitvinder koffiefilter

MelittaDe Duitse huisvrouw Melitta Bentz ergerde zich aan het bezinksel van het koffiezetten in de kopjes. Ze nam een vloeipapier uit het schoolschrift van haar zoon, maakte er gaatjes in, en gebruikte het als filter. Toen zij heel wat positieve reacties kreeg op haar vondst besloot ze een patent aan te vragen. Een half jaar later startte ze haar onderneming Melitta. Meer dan honderd jaar later bestaat het bedrijf nog steeds en is Melitta een van de bekendste koffiefiltermerken.

4. Cecilia Tessieri – eerste vrouwelijke Maître chocolatier

Cecilia TessieriDe Italiaanse Cecilia Tessieri had een droom: ze wilde de lekkerste chocolade ter wereld maken. Met hulp van haar familie ontstond het chocoladbedrijf Amadei. Met haar passie voor chocolade en haar doorzettingsvermogen groeide Amadei uit tot een kwalitatief chocolademerk. Cecilia werd in 1990 ook nog eens de eerste vrouwelijke Maître Chocolatier.

5. Ruth Wakefield – uitvinder chocolate chip cookie

Ruth WakefieldDe Amerikaanse voedingsdeskundige, Ruth Wakefield, was koekjes aan het bakken voor de herberg van haar man. Toen ze geen smeltchocolade meer in huis kon vinden, nam ze een chocoladereep van Nestlé. Ze brak het in stukjes en voegde het toe aan het beslag. Ze zette de koekjes in de oven, maar de chocolade smolt niet. Toch smaakten de koekjes heerlijk en bewaarde ze het recept voor chocolate chip cookie.

 

Foto’s: Veuve Clicquot, wikipedia en Amadei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.