5 tips & tricks: zo bak je Belgische friet!

1
194
Belgische friet

Voor een puntzak of een bakje heerlijke Belgische friet ga je naar een Vlaamse ‘frietkot’ of een Waalse ‘baraques à frites’. Maar met de juiste tips & tricks bak je de lekkerste Belgische friet ook gewoon bij jou thuis!

5 tips & tricks

  1. Een lekkere maaltijd begint bij het kiezen van goede basisproducten. En dat is niet anders voor het maken van de lekkerste frietjes. Dé frietaardappel is bintje, maar deze is bijna niet meer te vinden in de gewonde supermarkt. Je kan ook andere aardappelsoorten gebruiken als ze maar bloemig/kruimig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de agria, alegria, diamant, felsina, première, ramos of de victoria.
  2. Wil je graag de typische smaak van de Belgische friet krijgen? Dan bak je de frietjes het best in ossewit. Dat is gesmolten en gefilterd rundsvet.
    Nu wordt bijna alle friet gebakken in plantaardig vet. Dat zijn onverzadigde vetten en dus een stuk gezonder dan de verzadigde vetten zoals in ossewit. Alleen mag je ook niet vergeten om je olie na vijf of zeven keer te vervangen. Want daarna ontstaan er schadelijke stoffen en dat is niet de bedoeling.
  3. Frieten heb je in allerlei diktes. De Belgische friet is ongeveer een centimeter dik. Zelf neem ik altijd de dikte van mijn vinger om Belgische friet te snijden. Maar goed, de dikte van vingers is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon :-).
  4. Spoel de gesneden friet goed af met koud water. Zo was je het zetmeel eraf en plakken ze niet aan elkaar wanneer je ze frituurt. Droog ze nadien goed af, want water en olie gaan niet samen!
  5. Bak de frietjes twee keer. Dat is ook een geheim van die lekkere Belgische friet. Bak ze eerst ongeveer 5 minuten op 140 graden. Laat ze dan een half uurtje rusten op kamertemperatuur en bak ze daarna nog eens 1 minuut op 180 graden. Het is ook belangrijk dat je niet te veel frietjes in één keertje bakt!

Maak nu zelf Belgische friet!

Belgishe friet
Met deze handige tips & tricks wil je natuurlijk zelf aan de slag! Lees hier het stap-voor-stap-recept voor een lekkere portie Belgische friet.
Zin in een sausje voor op de frietjes? Lees hier hoe je zelf makkelijk Belgische mayonaise maakt!

 

Grote foto: Pixabay

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.