Home Geen onderdeel van een categorie 5 populaire koffiekoeken bij de Belgische bakker

5 populaire koffiekoeken bij de Belgische bakker

8
1652
Belgische koffiekoeken

Weg met het droge biscuitje bij de koffie. In de plaats daarvan een verse koffiekoek van bij de Belgische bakker. Lekker, toch? Alleen, door het grote assortiment voel je je vaak verplicht om vaker langs te gaan. Om je bij je keuze te helpen heb ik een selectie gemaakt van vijf populaire koffiekoeken. In België gaan veel mensen op zondagmorgen langs bij de bakker voor het halen van een lange Suisse, een boterkoek of  een appelflap. Maar voel je vooral niet schuldig om deze ook doordeweeks te halen!

1.  Boule de Berlin

Boule de Berlin

Berlinerbollen, Berlijnse bollen of Boules de Berlin worden ze vaak genoemd. En zoals de naam doet vermoeden komen ze oorspronkelijk uit Duitsland. In de originele receptuur worden ze gevuld met aardbeienjam of pruimenmoes met op de top flink wat kristalsuiker. In België vind je ze volgens een aangepaste (…en naar mijn mening veel lekkerder!) receptuur. Ze worden gevuld met banketbakkersroom met bovenop een dikke laag poedersuiker.
Het was mijn favoriete gebakje toen ik nog een ukkie was. Ze zien eruit als zachte sandwiches maar dan met zoete vulling in plaats van hartig beleg. Kan dus prima in de lunchbox…Althans, zo verkocht ik het idee toen aan mijn moeder :-). Maar volgens haar vallen deze caloriebommen echt niet onder de noemer lunch, maar wél gebak.

2. Boterkoek

Boterkoek

Hij lijkt een beetje op de Franse croissant, maar deze koffiekoek die toch een iets andere vorm heeft is wel degelijk dé Belgische boterkoek. Dus ook niet te verwarren met de Nederlandse ronde, platte koek die dezelfde naam draagt. De Belgische boterkoek is iets zoeter dan de croissant en je kan hem bestellen met of zonder rozijnen. Normaal gezien zijn ze rianter in omvang dan deze op de foto, maar de bakker bij wie ik de boterkoek haalde heeft duidelijk last van de crisis. Mag het voor jou nog zoeter en romiger? Dan moet je voor de Diksmuidse boterkoeken gaan die bakker Gerry Vanlerberghe eind jaren 70 maakte en als merknaam deponeerde.

3. Appelflap

Appelflap

Dit driehoekige bladerdeeggebakje vind je niet alleen bij de Belgische bakker terug, maar ook bij vele andere bakkers in andere landen. Hij wordt gevuld met appel en soms ook met rozijnen. Je kan een soort van appelflap heel makkelijk thuis maken: vouw een vierkant vel bladerdeeg diagonaal met daartussen stukjes appel, rozijnen en suiker. Bestrijk de top met eigeel en grove suiker en zet 15 minuten op 220 graden in de oven.

4. Lange Suisse

Lange Suisse

 

 

Deze lange Suisse is gevuld met banketbakkersroom en rozijnen. Bovenop zit nog een dikke laag icing. Erg lekker! Naast de lange Suisse heb je ook nog de ronde Suisse,….je raadt het al die heeft geen rechthoekige, maar een ronde vorm.

 

 5. Chocoladekoek

Chocoladekoek

 

Voor sommige lekkerbekken is de vierkante chocoladekoek the best of both worlds: banketbakkersroom in het midden en chocolade op de top.

Zelf een koffiekoek maken?

Recept Belgische Carre confituurKen je carré confituurtjes? Dat zijn vierkante bladerdeeggebakjes met abrokozenjam of -confituur. Ze zijn erg makkelijk om te maken en je hebt er slechts 4 ingrediënten voor nodig!

Naar het recept van carré confituurtjes

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.