5 populaire koffiekoeken bij de Belgische bakker
Weg met het droge biscuitje bij de koffie. In de plaats daarvan een verse koffiekoek van bij de Belgische bakker. Lekker, toch? Alleen, door het grote assortiment voel je je vaak verplicht om vaker langs te gaan. Om je bij je keuze te helpen heb ik een selectie gemaakt van vijf populaire koffiekoeken. In België gaan veel mensen op zondagmorgen langs bij de bakker voor het halen van een lange Suisse, een boterkoek of een appelflap. Maar voel je vooral niet schuldig om deze ook doordeweeks te halen!
1. Boule de Berlin
Berlinerbollen, Berlijnse bollen of Boules de Berlin worden ze vaak genoemd. En zoals de naam doet vermoeden komen ze oorspronkelijk uit Duitsland. In de originele receptuur worden ze gevuld met aardbeienjam of pruimenmoes met op de top flink wat kristalsuiker. In België vind je ze volgens een aangepaste (…en naar mijn mening veel lekkerder!) receptuur. Ze worden gevuld met banketbakkersroom met bovenop een dikke laag poedersuiker.
Het was mijn favoriete gebakje toen ik nog een ukkie was. Ze zien eruit als zachte sandwiches maar dan met zoete vulling in plaats van hartig beleg. Kan dus prima in de lunchbox…Althans, zo verkocht ik het idee toen aan mijn moeder :-). Maar volgens haar vallen deze caloriebommen echt niet onder de noemer lunch, maar wél gebak.
2. Boterkoek
Hij lijkt een beetje op de Franse croissant, maar deze koffiekoek die toch een iets andere vorm heeft is wel degelijk dé Belgische boterkoek. Dus ook niet te verwarren met de Nederlandse ronde, platte koek die dezelfde naam draagt. De Belgische boterkoek is iets zoeter dan de croissant en je kan hem bestellen met of zonder rozijnen. Normaal gezien zijn ze rianter in omvang dan deze op de foto, maar de bakker bij wie ik de boterkoek haalde heeft duidelijk last van de crisis. Mag het voor jou nog zoeter en romiger? Dan moet je voor de Diksmuidse boterkoeken gaan die bakker Gerry Vanlerberghe eind jaren 70 maakte en als merknaam deponeerde.
3. Appelflap
Dit driehoekige bladerdeeggebakje vind je niet alleen bij de Belgische bakker terug, maar ook bij vele andere bakkers in andere landen. Hij wordt gevuld met appel en soms ook met rozijnen. Je kan een soort van appelflap heel makkelijk thuis maken: vouw een vierkant vel bladerdeeg diagonaal met daartussen stukjes appel, rozijnen en suiker. Bestrijk de top met eigeel en grove suiker en zet 15 minuten op 220 graden in de oven.
4. Lange Suisse
Deze lange Suisse is gevuld met banketbakkersroom en rozijnen. Bovenop zit nog een dikke laag icing. Erg lekker! Naast de lange Suisse heb je ook nog de ronde Suisse,….je raadt het al die heeft geen rechthoekige, maar een ronde vorm.
5. Chocoladekoek
Voor sommige lekkerbekken is de vierkante chocoladekoek the best of both worlds: banketbakkersroom in het midden en chocolade op de top.
Zelf een koffiekoek maken?
Ken je carré confituurtjes? Dat zijn vierkante bladerdeeggebakjes met abrokozenjam of -confituur. Ze zijn erg makkelijk om te maken en je hebt er slechts 4 ingrediënten voor nodig!
maart 13, 2016
Vooral de chocoladekoek! Ik vraag mij nog altijd af wat de officiële naam daarvan is :D
september 4, 2016
Ja, inderdaad. Ik heb het opgezocht, maar geen eenduidig antwoord gevonden. Daarbij is het nog afhankelijk van streek wat je krijgt als je bij de bakker een ‘chocoladekoek’ bestelt :). Groetjes, Sarah
oktober 13, 2017
Het noemt “Creme Carré”
augustus 22, 2016
Leuke website heb je! Die neuzekes in chocola en nougatine lijkt me hemels lekker!
september 4, 2016
Dank je wel! :). Veel plezier met kokkerellen! Groetjes, Sarah
september 3, 2016
Ik mis die lekkere boterkoeken hier in Nederland.
september 4, 2016
Haha, ja ik ook! Boterkoek in Nederland is heel wat anders dan wat je in België krijgt. Tijd om ook in Nederland de Belgische boterkoek te introduceren :).
Groetjes, Sarah