Home Food talk 5 Italiaanse gerechten die niet Italiaans zijn!

5 Italiaanse gerechten die niet Italiaans zijn!

0
686
South & Pepper

De Italiaanse keuken staat bij heel wat mensen met stip op één. Bij jou ook? Dan kan ik me voorstellen dat je vaak naar een Italiaans restaurant gaat om te genieten van de allerheerlijkste gerechten. Of zelf een poging waagt om de zuiderse recepten klaar te maken. Alleen… zijn het wel allemaal Italiaanse gerechten?

1. Gek op lookbroodjes als voorgerecht?

Lookbroodjes niet Italiaans? No! Niet alles waar knoflook op, over of in zit is Italiaans. De ingesneden stokbroodjes met olie en knoflook komen oorspronkelijk uit Amerika. Ze werden voor het eerst op een menukaart gezien in 1947. Toch krijg je het vaak geserveerd, of kan je het bestellen als voorgerecht bij “Italiaanse eettentjes” zoals de Pizza Hut. Maar bij klassieke Italiaanse restaurants vind je geen lookbroodjes op de menukaart.

2. Spaghetti bolognese über Italiaans, toch?

Maak jij al jaren spaghetti bolognese klaar? Prima, alleen is het geen Italiaans gerecht en zal je het ook niet zo voorgeschoteld krijgen in Italië. De simpele reden is dat ‘spaghetti’ niet de ideale pastasoort is voor de ‘ragu bolognese’. De dunne sliertjes houden het vlees van de saus niet goed vast. Daarom wordt het in Italië vaak geserveerd met verse tagliatelle.

3. Ik had toch een pepperoni pizza besteld?

Kijk niet verwonderd op als je in Italië een pepperoni pizza besteld en een vegetarische pizza voorgeschoteld krijgt. De ober heeft het goed verstaan, dus don’t shoot the messenger! Peperoni (met één p) in het Italiaans betekent paprika’s. Als je graag worst op je pizza wil, vraag dan naar een pizza con salame piccante..

4. Iemand nog wat Italiaanse dressing?

Op een heerlijke verse salade hoef je geen ingewikkelde dressing te gieten. En dat weten Italianen maar al te goed. Vaak besprenkelen ze de groene bladeren met wat balsamicoazijn, olijfolie, zout of citroen. De Italiaanse dressing die je in de supermarkt kunt kopen komt dus niet oorspronkelijk uit het zonnige land.

5. Waan je je in Italië met een bord Caesar salad?

Caesar salad is geen salade die Julius heeft uitgevonden tussen de veroveringen door. Vaak denken heel wat restaurateurs dat het om een authentiek Italiaans gerecht gaat, maar dat is niet waar. De salade werd uitgevonden door de Italiaan Caesar Cardini. De restaurateur immigreerde naar de VS en opende daar en in Mexico restaurants. Begin twintigste eeuw maakte hij een Ceasar salad klaar die kort daarna erg populair werd bij Hollywoodsterren en andere beroemdheden. In Italië zelf werd de salade niet zo populair.

Foto: Flickr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.