5 gerechten uit Puglia die je moet proeven #1

1
789
Pasta con cozze

De Pugliese keuken is nog niet bij iedereen bekend. Niet gek, want ook de streek is nog redelijk nieuw in toeristenland. Toch is het een van de lekkerste en mooiste Italiaanse streken om naartoe te trekken. Een culinaire ontdekkingstocht waar iedere foodie gelukkig van wordt. Maar wat moet je nu precies kiezen van de menukaart? Welke gerechten zijn typisch Pugliees? Ik geef je 5 lekkere suggesties!

1. Orecchiette al cime di rapa

orecchiette al cime di rape

Ik begin meteen met een typische pastasoort uit de Pugliese keuken, namelijk Orecchiette. De naam van deze pasta betekent zoveel als ‘oortjes’ omdat het de vorm heeft van oortjes. In Bari, de hoofdstad van Puglia, en meer bepaald in het historisch centrum (Bari vecchia) kan je in de Via delle orecchiette Italiaanse oma’s buiten de pasta zien klaarmaken. Iets waar toeristen met camera in de hand gretig van smullen. Een typisch gerecht met de pasta is orecchiette al cime di rapa. Cime di rapa is een kruising tussen wilde raapsteeltjes en broccoli. Een lekkere groente die daar groeit als kool!

2. Bombette

Bombette zijn vleesbommetjes op een spies en zijn typisch voor de Valle d’Itria streek en meer bepaald voor de stad Martina Franca. Voor de bombette worden plakken varkensvlees gevuld met Pugliese Canestrato-kaas, zout en peper. Daarna worden ze opgerold als bommetjes (de vertaling voor bombette) en gegrild. Veel slagers maken ze nog op een houtskolen grill klaar en dat is echt om te smullen!

3. Ciceri e Tria

Ciceri e tria betekent zoveel als kikkererwten en tagliatelle. Het gerecht is eigenlijk afkomstig van de Arabieren die het gebied nog hebben bezet en is nu vooral een typisch gerecht uit de Salento streek (deze kuststreek wordt gevormd door de provincie Lecce en een deel van de provincies Tarente en Brindisi). De kikkererwten worden geserveerd met twee delen gekookte en één deel gefrituurde tagliatelle. Als je houdt van peulvruchten, dan zal je dit gerecht echt lekker vinden. Het is bovendien een goed vullend gerecht, dus eet ervoor niet te veel antipasti!

4. Fave e cicoria

Fave e cicoria

Dit eenvoudige gerecht van tuinbonen en chicorei wordt vaak als voorgerecht geserveerd. De ietwat zoete, romige tuinbonen in combinatie met de bittere chicorei smaakt echt heerlijk, althans ik ben er dol op. Je kan het gerecht ook makkelijk thuis maken, wel moet je rekening houden met enkele uren voorbereidingstijd om de gedroogde bonen te weken.

5. Pasta con cozze

Pasta con cozze

In de Pugliese keuken vind je ook veel gerechten met schaal-en schelpdieren. Een daarvan is pasta con cozze; pasta (vaak spaghetti of tagliatelle) met mosselen. Een simpel gerecht waar je de heerlijke smaak van de zee in proeft. Geen zware sauzen in het gerecht, maar eenvoudige ingrediënten die meer smaak geven zoals peterselie, tomaten, zwarte peper en soms ook kikkererwten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.