3 x vergeten groente in België

0
598
Koken met kliekjes food trend 2016

Ooit waren de pastinaak, de schorseneer en de aardpeer populair in België, maar door omstandigheden kwamen ze in de vergetelheid terecht. Nu worden ze weer in de kijker gezet en voorgesteld aan het grote publiek.

Mijn vergeten groente

Als ik terugdenk aan een groente die mijn moeder vroeger klaarmaakte maar na jaren in de vergeethoek is geraakt (ik voel me oud door het typen van deze zin…), dan zijn het schorseneren. We aten ze vroeger in witte saus met aardappelen en een stukje vlees. Ik vond ze niet bijzonder lekker, want ze smaakten een beetje zuur. Dat komt misschien omdat mijn moeder schorseneren in pot kocht waar ze in een zuur natje liggen te weken tot het deksel opengaat. Maar goed dat was toen. Deze producten worden ook steeds beter en mijn smaakpalet is doorheen de jaren veranderd. Dus misschien vind ik ze nu wel onweerstaanbaar lekker!

3 vergeten groente weer in de kijker

1. Pastinaak

De pastinaak komt oorspronkelijk uit Eurazië. Hij doet al een tijdje mee, want hij was al geliefd bij de Grieken en Romeinen. Jarenlang was de pastinaak belangrijk basisvoedsel, maar dat veranderde door de komst van de aardappel. Leuk detail: wist je dat de pastinaak de bijzondere eigenschap heeft om zijn zetmeel in suikers om te vormen wanneer hij blootgesteld wordt aan de kou? Daarom smaken de pastinaken in de winter zoeter dan in de herfst.
Hoe klaarmaken? Je kan er puree van maken, een soepje of zelfs chips!
Bekijk hier mijn recept waar ik pastinaakchips in gebruik.

2. Schorseneren

Deze langwerpige groente kwam vroeger vaak op tafel, maar na de tweede wereldoorlog kwam daar verandering in. Het paste niet meer in de drukke naoorlogse levensstijl omdat verse schorseneren klaarmaken een “hell of a job” was. Bij het schillen van deze groente komt er namelijk een kleverig sap vrij die dan nog eens vieze, hardnekkige bruine vlekken op je handen achterlaat. Dat noemen ze in de volksmond ook wel “keukenmeiden- of huisvrouwenverdriet”. Daarom kwam er een kant-en-klare versie op de markt. Tot eind de jaren tachtig kwam deze versie van schorseneren wel nog op tafel, maar daarna werd het steeds minder.
Hoe klaarmaken? Je kan natuurlijk de verse proberen klaar te maken. Er staan op internet heel wat tips om het huisvrouwenverdriet te vermijden. Of je kan ze gewoon kant-en-klaar kopen in pot of blik. Bereid ze net als asperges met ei, boter en ham, of maak er een soep van of maak ze klaar met een lekkere kaassaus.

3. Aardperen

Aardperen worden ook wel topinamboers of Jeruzalemartisjok genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Vooral in Frankrijk zijn ze gek op deze zoete groente. Wanneer je aardperen vers koopt, kan je ze rauw eten. Je hoeft ze niet te schillen of te borstelen. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen waaronder insuline. Wil je ze graag zelf kweken? Dat kan, want met ons klimaat schijnt dat heel makkelijk te kunnen.
Hoe klaarmaken? Maak ze klaar net als aardappelen, maar vergeet niet dat de kooktijd korter is. Wanneer je ze op lage temperatuur voor lange tijd bakt, dan worden ze lekker knapperig en zoet.

Recept met aardperen
Stoemp van aardpeer en tuinkersIk heb laatst een stoemp van aardperen klaargemaakt. Aardperen had ik nog nooit eerder op, maar ik vind ze echt heerlijk. Dus ze komen vanaf nu vaker op  tafel. Vergeten doe ik ze alvast niet!

Bekijk hier het recept van stoemp van aardpeer en gehaktbal.
Benieuwd naar meer vergeten groente? Bekijk mijn Pinterest bord!

Volg het bord Vergeten groente in België van South & Pepper op Pinterest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.