Home Tips & Tricks 3 don’ts voor het serveren van pasta

3 don’ts voor het serveren van pasta

1
588
tips voor het koken van pasta

Ik krijg soms heel wat vragen over hoe je de lekkerste pasta’s klaarmaakt. Eerder heb ik al een post geschreven over 5 don’ts van pasta koken. Dit is een vervolg hierop; over hoe je het beste pasta kunt serveren. Ik heb me beperkt tot drie belangrijke tips.

1. De saus en de pasta apart serveren

Ik zie het zo vaak: een heerlijke saus bovenop een portie gekookte pasta. Apart dus. Wat een zonde. Dat is niet wat er met de authentieke Italiaanse keuken wordt bedoeld. Een saus brengt het beste van je pasta naar boven en visa versa.
Wanneer je kookt, moet je ook zorgen dat je pasta niet eerder klaar is dan je saus. Daarna meng je alles goed en zet je voor enkele minuten het deksel op de kookpot. De pasta adsorbeert langzaam de saus en het wordt een smakelijk geheel! Dus nooit meer apart serveren, beloofd?:-)

2. Massa’s saus of kaas

Je eet pasta met saus,… en niet saus of kaas met pasta. Wanneer ik een saus maak op basis van tomaten, dan zorg ik ervoor dat de hoeveelheid ongeveer een derde is van de pasta. Soms zelfs nog iets minder, dat hangt af van de pastasoort.
Voor een pesto is de verhouding nog minder. Pesto is gemaakt op oliebasis en daarom heb je minder nodig. Teveel olie zorgt ervoor dat je gerecht ‘zwaar’ wordt, en dat is dus niet de bedoeling. Met enkele lepeltjes pesto door je pasta, zet je een lekker, licht gerecht op tafel.
Ook bij kaas is de verhouding belangrijk. Lust je graag kaas op je pasta? Prima, alleen hoef je er geen witte berg van te maken. Ik ben ook dol op Parmezaanse kaas, maar less is more. Het zoute van de kaas brengt op een subtiele manier de smaken van jouw pastagerecht beter naar voren. En dat kan prima met een kleine portie.

3. Weggooien van het kookvocht

Wanneer je pasta kookt komt er wat zetmeel vrij in het water. Dat water is een natuurlijk bindmiddel. Dus wanneer je pasta gekookt is, bewaar je enkele lepels van het kookvocht die je daarna door je pasta met saus mengt. Het is niet de bedoeling dat je te veel water gaat gebruiken want een waterige saus, daar staat niemand op te wachten. Begin met een beetje, toevoegen kan altijd.

En nu aan de slag!

Ik hoop dat ik je met mijn blog kan leren op gevoel te koken, en dat kan alleen maar als je begrijpt wat je doet. Onthoud dus goed de bovenstaande tips, want daarmee breng je al elk pastagerecht tot een hoger niveau.
En nu… aan de slag! Ik heb enkele lekkere pastagerechten voor jou geselecteerd.

Lekker zomers: fusili met pesto en gegrilde groenten
Naar het recept
Recept Fusilli met pesto en gegrilde groenten

Makkelijk en snel: bucatini all’amatriciana
Naar het recept
Bucatini-alamatricana

Met een snufje glamour: spaghetti met laurier à la Loren
Naar het recept
Spaghetti-met-laurier-van-Sophia-Loren-

Bekijk hier nog meer pastagerechten!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.