Ik ben net terug van mijn reis naar Sicilië en wow, wat heb ik weer genoten van het prachtige eiland! De natuur is prachtig, er is zat te doen, ze hebben heerlijke wijn en …ze ontbijten er met ‘briochebrood met ijs’! Echt!.
Klinkt dit als heerlijke muziek in je oren en wil je graag binnenkort ook naar het eiland op vakantie? Lees dan onderstaande 10 tips voor een topvakantie op Sicilië! 10 tips voor een topvakantie op SiciliëKlik hier op het onderwerp dat je graag wil lezen!

10 tips voor een topvakantie op Sicilië

  1. Kies voor een Fly & Drive
  2. Verblijf in een agriturismo 
  3. Het gezellige Taormina
  4. Alcantara kloof; een idyllisch stukje natuur
  5. Cefalù; drukbezochte badplaats
  6. De vulkaan Etna is een must
  7. De bijzondere Eolische eilanden
  8. Cultuur en geschiedenis ophalen in Syracusa
  9. Modica voor echte chocoholics
  10. Noto in barokstijl

1. Kies voor een Fly & Drive Vliegtuigmaatschappij Ryanair

Vorige keer boekte ik een reis naar Sardinië via Travelbird en dat was me goed bevallen. Toevallig zag ik maanden geleden een leuke aanbieding voor een Fly & Drive naar Sicilië, dus heb ik maar meteen een ticket geboekt. Toen ik de eerste keer op het eiland was had ik geen huurauto en boekte ik apart excursies of nam ik het openbaar vervoer. Deze keer heb ik een huurauto en dit vind ik een een grote meerwaarde als je op vakantie gaat in Italië: je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen (lees bergweggetjes waar enkel geiten staan te grazen) en je hebt de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt.Auto Micra Maar zoals Johan Cruijff zou kunnen hebben gezegd ‘elk voordeel heb z’n nadeel’, want je moet wel stressbestendig zijn in het Italiaanse verkeer. Vergelijk het verkeer dus zeker niet met hier! ;)

2. Verblijf in een agriturismo

Als je graag een persoonlijker verblijf zoekt dan een hotel, dan moet je zeker een agriturismo in overweging nemen. Een agriturismo wordt vaak uitgebaat door locals die hun boerderij hebben aangepast tot een basis accommodatie voor toeristen. Naast het uitbaten van de accommodatie houden ze zich vaak ook bezig met het produceren van eigen olijfolie, wijn of andere producten. Je zit dus tussen de wijnranken of olijfgaarden en dat maakt het bijzonder. Wij verbleven bij de agriturismo TenutaAnticaCavalleriavan de Siciliaanse familie Di Bella. Een heel aardige familie waarvan de Nederlandse schoondochter Edith alles in goede banen leidt. Iedere morgen kregen we een lekker ontbijt buiten op het terras en voor vragen over leuke tips uit de omgeving stond Edith ook altijd klaar.Limoncello maken Tijdens ons verblijf kregen we ook een korte limoncelloworkshop. Ik ben dol op limoncello dus ik had er veel zin in! In Sicilië heeft bijna iedere familie zijn eigen limoncellorecept en ik was wel benieuwd naar die van de familie Di Bella. Helaas vond ik die te zoet. Het smaakte meer naar limonade dan naar een digestief. Maar ‘il nonno’ van de familie zal het recept nooit aanpassen omdat het volgens familietraditie wordt gemaakt. En dat heeft natuurlijk ook wel z’n charmes ;). DAM wijn siciliëNa de limoncelloworkshop kregen we meer uitleg over derodewijn die de familie zelf brouwt; DAM – Etna Rosso. De afkorting DAM zijn de initialen van Ediths kinderen:Diego,AmbreenMauro. De wijn wordt gemaaktvande druivenrassenNerelloMascaleseenNerelloCappuccio, die enkel groeien op de vruchtbare grond aan de voet van de vulkaan Etna. Het rijpingsproces duurt vijftien maanden in houten eiken vaten. De productie is goed voor het bottelen van 5000flessen wijnper jaar. In vergelijking met de grotere wijnhuizen in de buurtisDi Bellamaar een kleine producent. Maar dat maakt de wijn misschien meer exclusief, toch? Ik vond hem in ieder geval heerlijk smaken. Wil je de wijn ook graag proeven? Hij wordtin Nederlandgeserveerdbijsommige restaurants enis te koopvia  webshops!

Wat je moet zeker moet bezoeken in Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het is een stuk groter dan België en Nederland! Op de kaart lijkt Oost en West misschien makkelijk te doen met de auto, maar vergis je niet! Als je ergens naartoe wilt rijden moet je rekening houden met kleine en vaak steile weggetjes waar je maar een paar kilometerper uurkunt rijdenendus veel tijd kost. Je kan natuurlijk gewoon aan de oostkust blijven van Sicilië, want daar is voldoende te doen.Ikgeef je graag enkelepersoonlijketips!

3. Het gezellige Taormina

TaorminaTaormina is een stadje dat je zeker moet bezoeken. Het iseen van de belangrijkstetoeristische trekpleisters.Je kan er heerlijk eten bij een van de vele restaurantjes of gezellig genieten van een gelato op een terrasje.  Taormina colosseum
Vergeet ook zeker niet het Grieks theater te bezoeken. Vaak organiseren ze er ‘s avonds concerten of evenementen. Ik heb zelf nog niet het geluk gehad om het mee te maken, maar ik hoor van heel wat mensen dat de bijzondere settinghet tot een unieke ervaring maakt.
Wil je graag wat afkoeling? Dan kan je vanuit Taormina de kabelbaan nemen naar beneden. Een paar meter verder bevindt zich heteiland Isola Bellamet eenprachtig strand.

Je kan er lekkerzwemmen, het museum bezoeken of een lokale massage krijgen op het kiezelstrand ;).  
Net boven Taormina bevindt zichhet pittoreskedorpje Castelmola.Van daaruit heb jeeen prachtig panoramisch zicht en kan je de overblijfselen van het kasteel vanCastelmola bezoeken.

4. Alcantara kloof; een idyllisch stukje natuur

Siciliaanse De alcantara kloof is een bijzonder natuurfenomeen. Het dal werd helemaal gevuld met lava door een vulkaanuitbarsting en door een aardbeving is er een kloofontstaan. Het is een prachtig plekje waar je zeker naartoe moet gaan.Wij hebbende eerste keer dat we in Sicilië wareneenstoerebodyraftingexcursie geboekt. Wow, dat was voor ons een van de leukste en meest bijzondere activiteiten die we ooit hebben gedaan. Dat kan ik echt iedereen aanraden! 
Wil je het wat rustiger aandoen? Dan kan je gewoon lekker pootje baden. Vakantie-Sicilië-alcantara kloofTijdens de zomermaanden is het er wel heel druk want dan zoekt iedereen in de buurt verkoeling in het water. 
Je kan ook een tour met gids door het park doen met een treinritjevaneen anderhalf uur. Nu moet je weten dat ik helemaal niet van de ‘treinritjes’ ben. Maarwehebben het wel gedaan omdatwezomeer te horenkregenoverde natuurop die vruchtbare gronden van de Etna. Zo mochten wezelfsinaasappels en citroenen plukken.

Klinkt misschien niet zo spannend, maar ik vond hetwel bijzonder om deze citrusvruchten een keertje te kunnen plukken in plaats van uit een houten kistje te nemen:).En lekker dat ze waren! Zelfs de citroen! Of misschien denk ik dat alleen maar omdat ik de vruchten zelf heb geplukt ;). Met de sinaasappels kan je lekkere Siciliaansevenkelsalade klaarmaken en met de citroenenlimoncello. Helaas hebben wij geen goed klimaat om deze bomen bij ons te laten groeien. Maar goed, met onze woekeraar munt  kunnen we wel lekkere mojito’s klaarmaken ;).

5. Cefalù; drukbezochte badplaats

Vakantie-Sicilië-Cefalù Cefalù is een van de bekendste en drukbezochte kustplaatsjes. We hadden er zin in en ons navigatiesysteem blijkbaar ook, want die stuurde ons door101afgelegen dorpenin de bergen,die bewoond werden door een paar mensenen een kudde geiten.Daarbij reden we hellingen opom‘u’ tegentezeggen. Ik was plankgas aan het geven met onze Micra, maardie kwam maar stapvoets de helling op. Dan baal je wel even dat je een tweede Cornetto (Italiaanse koffiekoek) bij het ontbijt hebt genomen, want dat gewicht had je deMicrawel willen besparen;). Maar goed, uiteindelijk kwam het allemaal goed. Met 5 km per uur kom je ook wel aan. Vakantie-Sicilië-Cefalù
Cefalù wordt heel druk bezocht en dan vind ik het meteen al minder leuk om er lang te vertoeven. Mooi is de stad wel enook de heuvel LaRoccadie als een grote hoed over hetkustplaatsjezijn schaduw werpt is het bezichtigen waard. Vakantie-Sicilië-Cefalù

6. De vulkaan Etna is een must

Je kan Sicilië niet vertrekken zonder de machtige vulkaan Etna te hebben bezocht! Via verschillende manieren kan je haarbewonderen: met de auto,bus,jeep, kabelbaan,treintje of meteen ervaren gids waarmee je tot de verst-betreedbare-hoogte kunt komen. Ook hebben ze een specialelikeur Volcano di Etna‘, die echt niet voor watjes is. Je moet het zeker een keertje proeven!

7. De bijzondere Eolische eilanden

Wat ik zelf heel bijzonder vond  waren de eolische eilanden. Met een boot bezochten wevier van de zeven eilanden Stromboli,Vulcano,SalinaenLipari.Elk eiland is bijzondermet helder water en witte of net zwarte stranden. Het eilandStromboliishet enig werkende vulkanische eiland waar ongeveer een 800-tal mensen wonen (je hebt dus maar weinig aanbod in het kiezen van de toekomstige bruidegom ;)). Wanneer je aan komt varen dan zie je dat het eiland aan de ene kant groen en bewoond is en aan de andere kant (waar de lava van eerdere uitbarstingen is heen gestroomd) op een maanlandschap lijkt. We vroegen aan de eilandbewoners of ze geen strik hadden voor een uitbarsting, maar dat hebben ze niet.Met dat risico kunnen ze leven en het is voor hun absoluut geen reden om er weg te gaan. Bijzonder is het zekerLeuk weetje: op het eilandis de gelijknamigeItaliaanse klassieker ‘Stromboli‘ opgenomen, waarin de beroemde actriceIngrid Bergman in speelt. Ook enkele eilandbewoners kregen een kleine rol in de film! 

8. Cultuur en geschiedenis ophalen in Syracusa Vakantie-Sicilië-Syracusa

Syracusais echt een must om te bezoeken. Aan de rand van de stad zijn grote parkeerplaatsen en daarvanuit kan je te voet of met een bus de stad verder bezichtigenHet wemelt er wel van toeristen en dat komt vooral omdat er heel wat bezienswaardigheden zijn zoals de tempel van Apollo en het Romeinse en het Griekse theater.  Vakantie-Sicilië-SyracusaDe prachtige zandkleurige gebouwen zijn echt fantastisch. Ook de kathedraal vanSyracusais super om te zien.Het leukstevond ikom het schiereilandOrtigiate bezoekenlangs de prachtige brugPonteUmbertino.Je kan heerlijk verdwalen door de talloze smalle straatjes met honderden kleine winkeltjes om danop de luxerePiazzaDuomote genietenop eenterrasje. Of je kan via de excursiepercorsoipogeicodi PiazzaDuomohet ondergrondse tunnelnetwerk vanOrtigiaontdekken.Vakantie-Sicilië-159 Aanfoodieskan ik zeker de markt aanraden, die iedere week in de buurt van de tempel van Apollo wordt gehouden.

Wow, echt geweldig om er rond te lopen want je ziet er heel wat Siciliaanse specialiteiten, die ook nog eens supervers zijn. Vanstreetfoodtot verse sardines, echt de moeitewaard!

9. Modica voor echte chocoholics

Vakantie-Sicilië-modica Aha, het stadje Modica stond hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Niet veel toeristen kennen Modicachocolade en laten daarom het dorpje links liggen, maar ow boy, wat jammer! Vakantie-Sicilië-modica chocoladeIn Modica produceren ze de échte en bijzondere chocolade volgens het recept van de Azteken. De bereiding van de chocolade gebeurt op een lage temperatuur waardoor de suiker niet smelt en je een korrelige structuur krijgt. Vergelijk het dus niet met gewone chocolade. Er wordt ook geen cacaoboter gebruikt waardoor de chocolade niet smelt en vrij is van melk, soja lecithine en vetten. Deze bijzondere Azteekse bereidingswijze introduceerden de Spanjaarden toen ze over Sicilië heersten. Ik vind Modicachocolade heerlijk, dus als je de kans krijgt moet je zeker een keertje proeven! Tip: ik koop vaak Modicachocolade gewoon bij de biowinkel bij mij in de buurt. Dus als je niet naar Modica af kunt reizen, kijk dan even of je de chocolade bij jou in de buurt kunt vinden. Ook verschillende Belgische en Nederlandse webshops verkopen Modicachocolade!

10. Noto in barokstijl

Vakantie-Sicilië-Noto Vanuit Modica waren we aan het twijfelen om nog te stoppen bij het stadje Noto, dat bekend staat voor zijn barokstijl en deel uitmaakt van de UNESCO werelderfgoed. Vakantie-Sicilië-Noto Ik ben echt blij dat we toch even zijn gestopt want het is er echt mooi! En als kers op de taart hebben we daar de Dalai Lama gezien!Vakantie-Sicilië-Noto Oké, nee hij was het niet maar wel een van zijn discipelen, die duidelijk een hele reis vanuit Tibet ervoor over had om de Italiaanse musical van The Lion King te zien!:)

Toen we er waren was het dorp helemaal opgetut tot allerlei festiviteiten. Dat was ter ere van een religieus feest La Barabbata, maar dat wisten we toen niet. Misschien ligt het aan de leuke sfeer die er toen was, maar ik had bijna mijn koffers daar gedropt om er een leven op te bouwen. Kortom, een heel leuk dorpje!

Binnenkort vertel ik je meer over de Siciliaanse keuken en neem ik je mee op een foodiereis met bijzondere gerechten die ik heb geproefd en de lekkerste restaurants die ik heb bezocht. En ik geef je ook tips hoe je zelf thuis makkelijk in de keuken aan de slag kunt gaan! Ciao! Sarah