10 tips voor een topvakantie op Sicilië

19
938

Ik ben net terug van mijn reis naar Sicilië en wow, wat heb ik weer genoten van het prachtige eiland. De natuur is er waanzinnig mooi, je kan er veel bezichtigen en activiteiten ondernemen, ze hebben heerlijke wijn en …ze ontbijten er met ‘briochebrood met ijs‘. Dat alleen al is een extra aanbeveling waard, toch?
Klinkt dit als heerlijke muziek in je oren en wil je graag binnenkort ook naar het eiland op vakantie? Lees dan onderstaande 10 tips voor een topvakantie op Sicilië!
10 tips voor een topvakantie op SiciliëKlik hier op het onderwerp dat je graag wil lezen!

10 tips voor een topvakantie op Sicilië

 1. Kies voor een Fly & Drive
 2. Verblijf in een agriturismo
 3. Het gezellige Taormina
 4. Alcantara kloof; een idyllisch stukje natuur
 5. Cefalù; drukbezochte badplaats
 6. De vulkaan Etna is een must
 7. De bijzondere Eolische eilanden
 8. Cultuur en geschiedenis ophalen in Syracusa
 9. Modica voor echte chocoholics
 10. Noto in barokstijl

1. Kies voor een Fly & Drive Vliegtuigmaatschappij Ryanair

Ik boekte een fly & drive ticket (vliegticket + auto ter plaatse) voor mijn reis in Sicilië. Jaren geleden bezocht ik ook al Sicilië maar had ik geen huurauto gereserveerd en dat was echt een gemis. Het blijft naar mijn mening echt een must om te hebben als je het land goed wilt leren ontdekken want enkel zo  kom je op plaatsen waar je anders nooit zou komen.

Auto Micra Houd wel rekening met de Italiaanse stijl van rijden. Ze houden zich vaak aan weinig verkeersrichtlijnen en ‘piano piano’ (rustig) hoort niet bij autorijden ;).

2. Verblijf in een agriturismo

Als je graag een persoonlijker verblijf zoekt dan een hotel, dan moet je zeker een agriturismoin overweging nemen. Een agriturismo wordt vaak uitgebaat door locals die hun boerderij hebben omgebouwd tot een accommodatie voor toeristen. Naast het uitbaten van de accommodatie houden ze zich vaak ook bezig met het produceren van eigen olijfolie, wijn of andere lokale producten. Je zit dus tussen de druivenranken of olijfbomen en dat maakt het bijzonder. Ik verbleef bij agriturismo TenutaAnticaCavalleriavan de Siciliaanse familie Di Bella. Een aardige familie waarvan de Nederlandse schoondochter Edith alles in goede banen leidt. Iedere morgen kregen we een lekker ontbijt buiten op het terras .

Limoncello maken

Tijdens ons verblijf kregen we ook een korte limoncelloworkshop. Ik ben dol op limoncello dus ik had er veel zin in. In Sicilië heeft bijna iedere familie zijn eigen limoncellorecept en ik was wel benieuwd naar die van de familie Di Bella. Naar mijn smaak was de limoncello veel te zoet, het leek meer op een limonade dan een digestief. Maar ‘il nonno’ van de familie zal het recept nooit aanpassen omdat het volgens familietraditie wordt gemaakt. En dat heeft natuurlijk ook wel z’n charmes ;).

DAM wijn siciliëNa Na de limoncelloworkshop kregen we meer uitleg over derodewijn die de familie zelf brouwt; DAM – Etna Rosso. De afkorting DAM zijn de initialen van Ediths kinderen:Diego,AmbreenMauro. De wijn wordt gemaaktvande druivenrassenNerelloMascaleseenNerelloCappuccio, die enkel groeien op de vruchtbare grond aan de voet van de vulkaan Etna.

Het rijpingsproces duurt vijftien maanden in houten eiken vaten. De productie is goed voor het bottelen van 5000flessen wijnper jaar. In vergelijking met de grotere wijnhuizen in de buurtisDi Bellamaar een kleine producent. Maar dat maakt de wijn misschien meer exclusief, toch? Ik vond hem in ieder geval heerlijk smaken. Wil je de wijn ook graag proeven? Hij wordtin Nederlandgeserveerdbijsommige restaurants enis te koopvia  webshops!

Wat je moet zeker moet bezoeken in Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het is een stuk groter dan België en Nederland. Op de kaart lijkt oost en west misschien makkelijk en snel te bereiken met de auto, maar vergis je niet. Je verliest veel tijd door die stiekeme kleine en vaak steile weggetjes waar je maar een paar kilometerper uurkunt rijden. Je kan natuurlijk gewoon aan de oostkust blijven van Sicilië, want daar is voldoende te doen.Ikgeef je graag enkele tips.

3. Het gezellige Taormina

TaorminaTaormina is een stadje dat je voor de gezelligheid zeker moet bezoeken. Het iseen van de belangrijkstetoeristische trekpleisters.Je kan er heerlijk eten bij een van de vele restaurantjes of gezellig genieten van een gelato op een terrasje.  Taormina colosseum
Breng ook zeker een bezoekje aan het Grieks theater . Vaak vinden daar ’s avonds evenementen plaats zoals een concert of theater. Ik heb helaas daar geen event mee kunnen maken maar ik hoorde van veel locals dat het een unieke ervaring is.

Wil je graag wat afkoeling? Dan kan je vanuit Taormina de kabelbaan nemen naar beneden. Een paar meter verder bevindt zich heteiland Isola Bellamet eenprachtig strand.

Je kan er lekkerzwemmen, het museum bezoeken of een lokale massage krijgen op het kiezelstrand ;).  
Net boven Taormina bevindt zichhet pittoreskedorpje Castelmola.Van daaruit heb jeeen prachtig panoramisch zicht en kan je nog een deel bezichtigen van het kasteel vanCastelmola.

4. Alcantara kloof; een idyllisch stukje natuur

Siciliaanse De Alcantara kloof is een bijzonder natuurfenomeen.  De plek werd helemaal gevuld met lava door een vulkaanuitbarsting en door een aardbeving is er een kloofontstaan. Toen ik jaren geleden voor de eerste keer in Sicilië was, had ik in de alcantare kloof een stoerebodyraftingexcursie geboekt. Het was een van de leukste activiteiten die ik ooit heb gedaan. Als je avontuurlijk bent aangelegd, moet je dit zeker doen. Wil je het wat rustiger aandoen? Dan kan je gewoon lekker pootje baden. Vakantie-Sicilië-alcantara kloofTijdens de zomermaanden is het er wel druk want dan zoekt iedereen in de buurt verkoeling in het water. 
Je kan ook  met een gids door het park wandelen en je eigen citrusfruit plukken.

5. Cefalù; drukbezochte badplaats

Vakantie-Sicilië-Cefalù

Cefa is een van de bekendste en drukbezochte kustplaatsjes. Ik had er zin in en het navigatiesysteem blijkbaar ook, want die stuurde me door101afgelegen dorpenin de bergen.De weg ernaartoe was soms erg stijl. Ik was plankgas aan het geven maar ik geraakte bijna niet vooruit met de Micra. Dan baal je wel even dat je een tweede Cornetto (Italiaanse koffiekoek) bij het ontbijt hebt genomen, want dat gewicht had je deMicrawel willen besparen;). Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed. Met 5 km per uur kom je ook wel aan.

Vakantie-Sicilië-Cefalù
Cefalù is een mooie staf en de heuvel LaRocca die in de vorm van een grote hoed over hetkustplaatsjezijn schaduw werpt, maakt het wel bijzonder. Vakantie-Sicilië-Cefalù

6. De vulkaan Etna is een must

Je kan Sicilië niet verlaten zonder de vulkaan Etna te hebben bezocht. Je kan ernaartoe met een auto, bus,jeep, kabelbaan,treintje of meteen ervaren gids waarmee je tot de verst-betreedbare-hoogte kunt komen. Aan de voet van de Etna bevinden zich verschillende souvenirshops waar je ook de specialelikeur Volcano di Etna‘ kan kopen. Het is niet voor watjes, je bent gewaarschuwd. 

7. De bijzondere Eolische eilanden

Wat ik zelf heel bijzonder vond  waren de eolische eilanden. Met een boot bezocht ik vier van de zeven eilanden: Stromboli,Vulcano,SalinaenLipari.  Sommige eilanden hebben zwart zand en zijn omringd met helder water.
Het eiland
Stromboliishet enig werkende vulkanische eiland waar ongeveer een 800-tal mensen wonen (je hebt dus maar weinig aanbod in het kiezen van de toekomstige bruid of bruidegom ;)).
Wanneer je aan komt varen dan zie je dat het eiland aan de ene kant groen is en bewoond. Aan de andere kant lijkt het meer een maanlandschap met kraters. Dit komt door de eerdere vulkaanuitbarstingen die zijn geweest. Ik vroeg aan de eilandbewoners of ze geen strik hadden voor een uitbarsting, maar dat hebben ze niet.Met dat risico kunnen ze leven en het is voor hun absoluut geen reden om er weg te gaan.

 Leuk weetje: op het eilandis de gelijknamigeItaliaanse filmklassieker ‘Stromboli‘ opgenomen, waarin de beroemde actriceIngrid Bergman in speelt. Sommige eilandbewoners kregen zelfs een kleine rol in de film!.

8. Cultuur en geschiedenis ophalen in Syracusa Vakantie-Sicilië-Syracusa

Syracusais echt een must om te bezoeken. Aan de rand van de stad zijn grote parkeerplaatsen vanwaaruit je te voet of met een bus de stad in kanHet wemelt er wel van toeristen. Dat komt ook omdat er veel historische bezienswaardigheden zijn zoals de tempel van Apollo en het Romeinse en het Griekse theater.  Vakantie-Sicilië-SyracusaDe prachtige zandkleurige gebouwen zijn echt fantastisch. Ook de kathedraal vanSyracusais super om te zien.Het leukstevond ikom het schiereilandOrtigiate bezoekenlangs de prachtige brugPonteUmbertino.Je kan heerlijk verdwalen door de talloze smalle straatjes met honderden kleine winkeltjes om danop de luxerePiazzaDuomote genietenop eenterrasje. Of je kan via de excursiepercorsoipogeicodi PiazzaDuomohet ondergrondse tunnelnetwerk vanOrtigiaontdekken.

Vakantie-Sicilië-159 Aanfoodieskan ik zeker de markt aanraden, die iedere week in de buurt van de tempel van Apollo wordt gehouden.

Wow, echt geweldig om er rond te lopen want je ziet er heel wat Siciliaanse specialiteiten, die ook nog eens supervers zijn. Vanstreetfoodtot verse sardines, echt de moeitewaard!

9. Modica voor echte chocoholics

Vakantie-Sicilië-modica Aha, het stadje Modica stond hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Niet veel toeristen kennen Modicachocolade en laten daarom het dorpje links liggen, maar ow boy, wat jammer!

Vakantie-Sicilië-modica chocoladeIn Modica produceren ze de échte en bijzondere chocolade volgens het recept van de Azteken. De bereiding van de chocolade gebeurt op een lage temperatuur waardoor de suiker niet smelt en je een korrelige structuur krijgt. Vergelijk het dus niet met gewone chocolade. Er wordt ook geen cacaoboter gebruikt waardoor de chocolade niet smelt en vrij is van melk, soja lecithine en vetten. Deze bijzondere Azteekse bereidingswijze introduceerden de Spanjaarden toen ze over Sicilië heersten. Ik vind Modicachocolade heerlijk, dus als je de kans krijgt moet je zeker een keertje proeven! Tip: ik koop vaak Modicachocolade gewoon bij de biowinkel bij mij in de buurt. Dus als je niet naar Modica af kunt reizen, kijk dan even of je de chocolade bij jou in de buurt kunt vinden. Ook verschillende Belgische en Nederlandse webshops verkopen Modicachocolade!

10. Noto in barokstijl

Vakantie-Sicilië-Noto Vanuit Modica waren we aan het twijfelen om nog te stoppen bij het stadje Noto, dat bekend staat voor zijn barokstijl en deel uitmaakt van de UNESCO werelderfgoed. Vakantie-Sicilië-Noto Ik ben echt blij dat we toch even zijn gestopt want het is er echt mooi! En als kers op de taart hebben we daar de Dalai Lama gezien!Vakantie-Sicilië-Noto Oké, nee hij was het niet maar wel een van zijn discipelen, die duidelijk een hele reis vanuit Tibet ervoor over had om de Italiaanse musical van The Lion King te zien!:)

Toen we er waren was het dorp helemaal opgetut tot allerlei festiviteiten. Dat was ter ere van een religieus feest La Barabbata, maar dat wisten we toen niet. Misschien ligt het aan de leuke sfeer die er toen was, maar ik had bijna mijn koffers daar gedropt om er een leven op te bouwen. Kortom, een heel leuk dorpje!

Binnenkort vertel ik je meer over de Siciliaanse keuken en neem ik je mee op een foodiereis met bijzondere gerechten die ik heb geproefd en de lekkerste restaurants die ik heb bezocht. En ik geef je ook tips hoe je zelf thuis makkelijk in de keuken aan de slag kunt gaan! Ciao! Sarah

19 REACTIES

 1. Hi ik kwam per toeval op je site terecht, we hebben voor de zomer hetzelfde verblijf geboekt! De excursie naar de Eolische eilanden, vanuit waar hebben jullie dat gedaan? Thanks voor de tips, leuk om te lezen.

  • Hi Monique, leuk om te horen dat je bij hetzelfde verblijf hebt geboekt! Ik ben benieuwd hoe jij het ervaren hebt :). De tocht naar de Eolische eilanden heb ik met de ferry van Liberty Lines gedaan vanuit Messina. Ik heb voor jou gezocht vanuit waar in Messina, maar ik vind het niet terug. Hopelijk heb je hier voldoende aan, anders mail je me maar. Ik wens je alvast heel veel plezier op reis! :) Ciao, Sarah

 2. Oh mijn god, ik ben zo blij dat ik dit artikel gevonden heb. Ik ga binnenkort samen met mijn vriend naar Sicilië en wij hebben dit gelijk aan onze to-do lijst toegevoegd!!

 3. Dag Sarah,

  Wat een leuke website!

  Ik wil in mei een week naar Sicilië maar weet nog niet naar welke kust; de west- of de oostkust.

  Ik houd van italiaans eten (duhhh) wijnen, kleine oude stadjes/marktjes bezoeken en ik wil ook nog op het strand kunnen liggen.

  Wat raad jij me aan?

  groet,
  Jeannette

 4. Dag Jeannette,

  Ik zie nu pas je reactie, sorry daarvoor! Maar leuk om te horen dat je de website leuk vindt. Zelf zou ik kiezen voor de Oostkust. Zeker als het de eerste keer is dat je Sicilië bezoekt, dan kan je je vakantie zeker vullen met het bezoeken van bijzondere dorpjes, de alcantarakloof en niet te vergeten de vulkaan Etna. Je vindt er ook fantastische markten waar je streetfood kunt proeven. Lekker wijn kan je op heel het eiland vinden. Heerlijk! :).
  Sicilië is ook een van mijn favoriete bestemmingen in Italië. Ik hoop dat je hier voldoende info aan hebt, anders mag je altijd een nieuwe reactie plaatsen en dan help ik je graag.
  Veel plezier alvast! Ciao, Sarah

 5. Hoi Sarah,
  wij willen met ons gezin graag in Oktober kun jij ons evt meer info geven.
  Kunnen we beter aan de oostkust of de westkust gaan qua weer.
  gr Jolanda

  • Dag Jolanda,
   Ik zie nu pas je berichtje. Aan de Oostkust van Sicilië zijn de temperaturen gedurende het jaar iets hoger. In oktober kan het nog lekker warm zijn op het eiland (met soms af en toe een regenbui). Leuk dat je met het gezin gaat, het wordt vast een geweldige vakantie (ongeacht het weer!) :).
   Ciao, Sarah

 6. Hi Sarah,

  Fijn zulke tips! Heb je ook adviezen voor overnachtingen? Dan bedoel ik: adviseer je om vanuit één en dezelfde accommodatie de Oostkust te verkennen of is het aan te raden om meerdere slaapgelegenheden aan te doen?
  Alvast bedankt en groetjes.
  Leo

  • Dag Leo, dank je!
   Ik heb de reis toen vanuit 1 plek gedaan namelijk “Castiglione di Sicilia”, een dorpje dicht bij Taormina. Van daaruit is het ongeveer 2u rijden naar Syracuse. Ik vind het niet erg om wat langer te rijden, maar als je kinderen hebt of liever niet te lang in de auto zit zou je je reis kunnen opsplitsen met een accommodatie dicht bij Taormina (of misschien zelfs Palermo) en daarna nog een accommodatie in Syracuse. Syracuse is trouwens enorm mooi! Ik hoop dat je hier iets aan hebt, anders stuur je maar een berichtje en help ik je graag verder :).
   Veel plezier op Sicilië!
   Ciao,
   Sarah

 7. Hoi Sarah,
  Wat ben ik blij dat ik deze leuke en handige website tegen kwam in mijn zoektocht naar tips over het eiland.
  In mei is het de bedoeling om met onze 4 kinderen 14,15,18,22 jaar 8 dagen naar de oostkust te gaan. Bedankt alvast voor de tips die je hebt gegeven.

  p.s. we zoeken nog een leuke accommodatie. we twijfelen alleen nog tussen een vakantiewoning / appartement of een agriturismo……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.