Je hoort het best vaak: “Uit grootmoeders keuken”. Als een soort van keurmerk wordt het toegekend op tal van warme stoofpotjes en dampende ovenschotels. Menig foodie vertelt over hoe zijn of haar grootmoeder vroeger de lekkerste gerechten klaarmaakte. Toen was alles beter, en zeker de stoofpotjes van grootmoeder. De meest smaakvolle verhalen gaan het internet over waarin deze getalenteerde grootmoeders culinaire wonderen verrichten.
Kan ik wel achterblijven? Zal ik ook wat vingeraflikkende recepten delen die uit de keuken van mijn grootmoeder komen? Helaas is de moeder van mijn moeder niet de beste kok. Heb ik dan even pech zou je denken als foodiekleindochter. Balen.
Zo vertelde mijn vader me, dat hij – toen de relatie met mijn moeder nog pril was-werd uitgenodigd om bij zijn toekomstige schoonouders te komen eten.
Het diner was niet uitstekend, maar kon ermee door. Tot mijn grootmoeder als dessert macaroni met bruine suiker serveerde. Mijn vader moet er nog steeds hartelijk om lachen. Je kan zeggen wat je wil over mijn grootmoeder, maar lef had ze wel. Pasta voorschotelen aan een Italiaan bij de eerste ontmoeting, dat doen er haar maar weinig na.

Of dacht ze misschien dat hij vanuit het verre zuiden met de fiets naar het diner was gekomen? Want pasta met bruine suiker is iets wat profwielrenners in België graag tussen de kiezen malen voor een wedstrijd. Maar niet alleen de profwielrenner lust er pap van, ook de gewone Belg kreeg de zoete pasta thuis vaak voorgeschoteld. Het gerecht heeft voor hen dan ook iets nostalgisch.
Bij ons thuis kwam het nooit op tafel, maar daar heeft mijn vader vast iets mee te maken.
Hoe dan ook, je kan je voorstellen dat “uit grootmoeders keuken” voor mij niet meteen een keurmerk is.

Toch was er één gerecht dat mijn grootmoeder supergoed kon maken en dat was broodpudding. Ik maak het nu nog steeds klaar, maar dan wel met lekker wat nootjes of chocolade erbij. Heerlijk!
Broodpudding

Heb jij lekkere recepten van je grootmoeder? Of heb je leuke anekdotes? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!:)

 

Uitgelichte afbeelding: Pixabay