‘Italiaanse fastfood’; zo noem ik het gerecht spaghetti met kaas en peper. Het is sneller klaar dan een ‘frietje met’ bestellen bij jouw favoriete frietboer. Kortom, dit is vanaf nu jouw SOS-recept voor drukke dagen. En hoewel het snel klaar is, is het gerecht niet om die reden ontstaan. Het gerecht komt uit ‘la cucina povera’ toen herders een voedzame maaltijd klaarmaakten met enkel wat pecorino kaas, zwarte peper en pasta . Er zijn veel variaties op dit recept. Vaak wordt er nog olie aan toegevoegd, maar eigenlijk is dat overbodig (bespaar jezelf die extra calorieën!… En dus misschien ook een extra sportschoolbezoekje :-) ). De smeuïge saus verkrijg je door het vochtwater te laten binden met de kaas die je er aan toevoegt. In het vochtwater zit zetmeel dat werkt als een soort bindmiddel.
De verhoudingen in het recept zijn goed, alleen kan het zijn dat je deze op het moment zelf nog een beetje aan moet passen. Is de pasta te droog? Voeg dan nog wat kookvocht toe. Is het te vochtig? Voeg dan nog wat kaas toe. Probeer de pasta ook meteen te serveren, dan is hij het lekkerste vind ik. Laat je hem even staan, dan neemt de pasta nog meer saus op. Dan is hij ook nog lekker, maar dan is hij minder smeuïg. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan mijn foto.

Porties: voor 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

Wat heb je nodig?

  • 10 g zout
  • 200 g spaghetti (je kan ook tonnarelli of chitarra gebruiken)
  • 100 g pecorino romano kaas
  • 2 tl zwarte peperbolletjes (of gemalen zwarte peper)

Let’s cook!

  1. Kook 2 l water. Wanneer het water kookt voeg je er 10 g zout aan toe.
  2. Voeg nu de pasta aan het water toe. Kook deze net niet beetgaar (of kijk op de verpakking en stop 2 minuten eerder dan de aangegeven tijd) .
  3. Rasp ondertussen de kaas en stamp de peperbolletjes fijn in een vijzel.
  4. Haal de pasta uit het water en giet in een koekenpan op laag vuur. Voeg er een kleine pollepel of sauslepel vochtwater aan toe. Roer goed door.
  5. Voeg nu kleine hoeveelheden kaas toe terwijl je blijft roeren. Wacht telkens tot het vocht de kaas heeft opgenomen vooraleer je nog kaas toevoegt.
  6. Strooi er nu royaal veel peper over en meng alles goed. Strooi eventueel nog een beetje kaas over en serveer meteen.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Recept Spaghetti met kaas en zwarte peper